شبیه سازی دینامیک مولکولی

شبیه سازی ديناميك  مولكولي  در ابتدا توسط آلدر و وين­رايت در اواخر دهه‏ي 1950 به منظور مطالعه‏ ي برهمکنش‏هاي مدلي از کرات سخت معرفي شد . سپس در سال 1959، این روش برای اولین بار به منظور شبیه سازی یک ماده واقعی، اثر تشعشعات مس بلوری بر روی آثار تاریخی، توسط وین­یارد مورد استفاده قرار گرفت. پيشرفت عمدهِ ‏ي ديناميک مولکولي با کارهاي رحمان، که از وی به عنوان پدر دینامیک ملکولی یاد می‌شود، با شبيه ‏سازي آرگون مايع و استفاده از پتانسيل لنارد-جونز صورت گرفت. دینامیک مولکولی روشی مناسب برای محاسبه خواص تعادلی و انتقالی سامانه­ ها می باشد. هدف اصلي در شبیه­ سازی ديناميک مولکولي بررسي حرکت همه ­ي ذرات موجود در سامانه مدل، تحت نيروهاي بين ذرات است که از طريق حل پی در پی معادلات حرکت نيوتني در n گام زماني متوالي حاصل مي­شود و در نهايت n تصوير لحظه­ اي از سامانه مورد نظر را به ­وجود مي­ آورد. روشهای ديناميک مولکولي شامل دو شکل عمومی است که برای سامانه ­هاي تعادلی و غيرتعادلي استفاده می­شوند. اما باید به این نکته توجه داشت که روش شبیه سازی دینامیک مولکولی همانند سایر روشها با خطا همراه می باشد. برای کاهش میزان خطاهای آماری می توان زمان شبیه سازی یا تعداد دفعات اندازه گیری را افزایش داد تا مقدار متوسط بدست آمده دقت بیشتری داشته باشد. در نهایت از مقایسه بین نتایج روش شبیه سازی دینامیک مولکولی و نتایج تجربی، می توان به میزان تطابق و صحت مدل (پتاسیل) مورد استفاده در شبیه سازی با واقعیت پی برد. اگر مدل مناسب و نزدیک به واقعیت انتخاب شده باشد، می تواند به تفسیرو توصیف نتایج و همچنین مشاهدات تجربی سامانه، کمک شایانی نماید .

 

برخی از اصول مورد استفاده در شبیه سازی دینامیک مولکولی

 

مراحل کلی انجام یک شبیه سازی دینامیک مولکولی در شکل زیر آورده شده است. از آنجا که در فصول بعد به تکرار با بعضی از اصطلاحات شبیه سازی سروکار داریم در ادامه به شرح مختصری در مورد آنها خواهیم پرداخت. 

 نمای کلی از مراحل شبیه سازی دینامیک مولکولی

 

الف- تهیه ساختار اولیه

 

 همان گونه که در شکل فوق آورده شده است، مرحله اول در هر شبیه سازی، تهیه ساختار اولیه سامانه  می باشد. این مرحله نقش تعیین کننده­ای در زمان رسیدن به تعادل و صحت شبیه سازی دارد. پس این مرحله باید به دقت انجام شود. تعیین اتفاقی مکان­های اولیه ذرات، سبب همپوشانی اتمهای مجاور می شود که این موضوع باعث شکست محاسبات عددی در الگوریتم های دینامیک مولکولی می گردد. بنابراین از مقادیر تصادفی برای تهیه ساختار اولیه نمی توان استفاده کرد. اگر سامانه مورد مطالعه جامد باشد الزاماً باید آرایش اولیه ذرات با حالت واقعی سامانه انطباق داشته باشد که به راحتی می توان با استفاده از داده بلور نگاری، ساختار اولیه سامانه مورد نظر را تهیه کرد.اگر ساختار جامد توسط بلورنگاري پرتو ايکس مشخص شده باشد براي ساختن سلول واحد مي توان از نرم افزارهايي مثل مرکوری کمک گرفت. براي تهیه ساختار اوليه سامانه هاي همگن در حالت مايع يا گاز، وجود اطلاعات تجربي ساختار بلوري ماده ضرورت ندارد. در اين حالت اغلب از يک ساختار شبکه اي استاندارد (مثل FCC ) به عنوان ساختار اوليه استفاده مي شود. براي تعيين موقعيت اتم هاي سازنده مولکول نسبت به هم مي توان از ساختار بهينه شده مولکول توسط نرم افزار گوسين با يک سطح محاسباتي بالا استفاده نمود. روش ديگر براي توليد ساختار اوليه سامانه هاي مايع يا گازي، استفاده از ساختار بلوري جامد مي باشد. در اين روش با بالا بردن دما، سامانه جامد ذوب شده و آرايش تصادفي حاصل مي شود که از آن براي شروع شبيه سازي حالت مايع يا گازي استفاده مي شود. گاهي اوقات نيز براي شروع يک شبيه سازي مي توان از پيکربندي نهايي شبيه سازي يک سامانه در حالت تعادل شبيه به سامانه­ ي مورد نظر استفاده کرد. البته این نکته شایان ذکر است که برای پروتئینها می توان از پایگاه داده ای RCSB فایل ساختاری پروتئین مورد نظر رو به فرمت pdb دانلود کرد که این فایل از روشهای کریستالوگرافی ایکس ری یا روزنانس مغناطیسی هسته بدست آمده است. برای آشنایی بیشتر با این فایل فرمت روی اینجاکلیک کنید.

 

 ب- انتخاب مناسب پارامترهای میدان نیرو 
 
 
 مرحله دوم در شبیه سازی شامل انتخاب پارامترهای میدان نیرو یا همان پتانسیل پیکربندی می باشد. بررسی انتخاب یک مدل مناسب برای برهمکنش ذرات با یکدیگر و محیط اطراف، مهمترین بخش مورد نیاز در یک شبیه سازی است. در روشهای مبتنی بر میدان نیرو که به مکانیک مولکولی نیز مشهورند از حرکات الکترونی مطابق با تقریب بورن اپنهایمرصرف­نظر می کنند و انرژی پتانسیل یک سامانه را فقط تابعی از موقعیت هسته ها در نظر   می گیرند. در مکانیک مولکولی یک مدل ریاضی برای سامانه مورد نظر (اتم، مولکول، ...) ساخته می شود. در چنین مدلهایی یک مولکول را به صورت مجموعه ای از گلوله ها (که نشان دهنده اتمها هستند) و فنرها (که نشان دهنده پیوند ها هستند) نمایش می دهند. در این نوع مدلها الکترونها در نظر گرفته نمی شوند. مکانيک مولکولي بر پايه برهمکنش­هاي ساده­اي مانند کشش پيوندها، باز و بسته شدن زواياي پيوندي و چرخش حول پيوندهاي ساده بنا شده است . شکل عبارت ریاضی انرژی پتانسیل و پارامترهای موجود در آن، یک میدان نیرو را تشکیل می دهند. با محاسبه­ ی گرادیان انرژی پتانسیل یک ذره نسبت به جابه­ جایی آن در یک جهت می­توان نیروی وارد بر ذره در آن جهت را محاسبه کرد.
 ميدان نيرو شامل مجموعه اي از پارامترهاي بين مولکولي و درون مولکولي است که توسط آن تابع انرژی پتانسیل سامانه بیان می شود. به طور کلی تابع انرژی پتانسیل در سامانه مولکولی را می توان به صورت زیر خلاصه بیان نمود:
 
 
سه جمله اول در رابطه بالا برهم­کنش هاي پيوندي درون مولکولي را شامل مي شوند و به ترتيب سهم هاي انرژي مربوط به کشش پيوندي، خمش زاويه اي و حرکت پيچشي (چرخش حول پيوندهاي ساده) را نشان مي دهند. برهم­کنش هاي بين مولکولي (ناپيوندي) نيز در جمله انتهايي مشخص شده است که شامل دو سهم انرژي برهم­کنش واندروالسي با پتانسيل لنارد- جونز و انرژي برهم­کنش هاي الکتروستاتيک با پتانسيل کولني است. معمولاً ميدان هاي نيرو در دو نوع کلي پيشنهاد شده و مورد استفاده قرار مي گيرند. اگر تمام اتم هاي گونه مورد شبيه سازي به طور صريح به عنوان جايگاه هاي بر هم کنشي در جملات ميدان نيرو لحاظ شوند، ميدان نيرو از نوع صريح (explicit)يا تمام اتم (all atom) است. در صورتي که اثرهاي برهم کنشي برخي از اتم ها در هم ادغام شده و به مجموعه­ي آنها به صورت يک گروه يا شبه اتم نگاه شود، در اين صورت از تعداد کل جايگاه هاي برهم کنشي کاسته شده و ميدان نيرو از نوع اتم متحد (united atom) است. به عنوان مثال مي توان همه يا تعدادي از اتم هاي هيدروژن يک ترکيب شيميايي را با اتم هاي متصل به آنها ادغام کرد. با اين کار حجم محاسبات به ميزان قابل توجهي کاهش مي يابد. مولکول متانول با 7 اتم در چنين شرايطي به صورت يک مدل دو جايگاهي در نظر گرفته مي شود.
 
 
مرجع : حمید مصدقی ، "شبیه سازی دینامیک مولکولی حالت خالص و مخلوط دوتایی سیالات محدود شده در نانوحفره­ ی صفحه ­ای گرافیتی: سامانه­ های آب و متانول" دانشکده شيمی،  دانشگاه صنعتی اصفهان، رساله دکتری، 1392.
 
 استفاده از مطالب فوق با ذكر منبع بلامانع است!
 
 
 
در ادامه برخی از راهنماهای کمک آموزشی گرومکس آورده است :